Yönetim Sistemleri Belgelendirme

Sistem belgelendirme denetimlerindeki temel hedefler; denetim kriterleri ile müşteri yönetim sisteminin uygunluğunun belirlenmesi; müşteri kuruluşun yürürlükteki yasal, düzenleyici ve sözleşme gereklerini yerine getirmesini sağlamak için yönetim sistemi yeteneğinin değerlendirilmesi; müşteri kuruluşun, belirlenen hedefleri sürekli karşılamasını sağlamak için yönetim sisteminin etkinliğinin değerlendirilmesi ve uygulanabilir olduğunda, yönetim sisteminin potansiyel gelişim alanlarının belirlenmesinde sağlıklı bir analizi hedef olarak belirlemektedir.

FMD Kalite aşağıdaki yönetim sistemleri konusunda danışmanlık hizmeti almanızı ve TURKAK akredite bir kuruluş tarafından denetlenmenize olanak sağlar.

  • ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi
  • ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi
  • ISO 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi
  • ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
  • ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi
  • ISO 16949 Otomotiv Kalite Yönetim Sistemi
  • ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi
  • BRC Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO Belgesi Nasıl Alınır?

1. Hazırlık ve Organizasyon
Belgelendirme sürecinin bu ilk aşamasında şirket yöneticileri ve / veya yetkilileri ile iletişime geçilerek danışmanlık hizmetinin verileceği konuyla ilgili bir taslak proje planı oluşturulur. Bu bağlamda, şirket tarafından bir proje yöneticisinin atanması ve projede yer alacak kişilerin belirlenmesi istenir. Kuruluşun talep ettiği yönetim sistemi standartları (9001, 14001, 45001 vb.) kapsamında gereklilikler belirlenir
Kuruluşun tabi olduğu yasal şartların ve sektörel standartların belirlenir

2. Stratejik Proje Planlama
Bu aşamada, şirketin ilgili yönetim sistemi, sosyal uygunluk denetim metodolojisi veya ürün veya sistem belgelendirme ile ilgili mevcut durumu analiz edilir. Şirketin söz konusu sertifikayı almaya ne denli hazır olduğu saptanmaya çalışılır. Bu bağlamda, şirketin organizasyon yapısı, halihazırda uygulamakta olduğu yönetim sistemleri, yasal prosedürleri, kendi içerisinde oluşturduğu iş süreçleri, kullandığı kaynaklar vs kapsamlı bir şekilde değerlendirilir. Tüm bu araştırmalardan sonra daha önce taslak olarak oluşturulan proje planına son hali verilerek şirketin hedefleri ve politikaları doğrultusunda daha kesin bir proje planı hazırlanır. Bu aşamada, projedeki iş adımları ve süre bilgileri daha gerçekçidir.
Mevcut durum değerlendirme kapsamında yapılan çalışmalar esnasında bireysel önerilerin değerlendirilmesi ve iyileştirme önerilerinin analiz edilmesi sonucu iyileştirilecek alanların sınıflandırılması yapılır.

Rapor oluşturma çalışması ile mevcut durum değerlendirme çalışmalarının sonlandırılması

3. Eğitim
Danışmanlık sürecinin üçüncü aşamasında şirket yetkilileri ve proje sorumluları için sertifika alınacak ürün, sistem, süreç, denetim ya da standart ile ilgili detaylı ISO eğitimleri planlanır. Bu eğitimler, standart bilgilendirme eğitimlerinin çok ötesinde şirketin mevcut durumu, potansiyeli ve hedefleri göz önüne alınarak özel olarak ve daha detaylı hazırlanır. Eğitim süreleri, belgelendirme hizmetinin kapsamı, şirketin mevcut durumu, katılımcı profili vb gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Eğitimler sonunda, katılımcılara eğitim sertifikası verilir. Belgelendirme konusu ve projede yer alacak çalışanlara bağlı olarak farklı kişilere farklı eğitimlerin verilmesi de söz konusu olabilir.

4. Sistem Kurulumu
Danışmanlık sürecinin en önemli adımlarından biri de şirket bünyesinde belgelendirme yapılacak ISO standardı, yöntem ya da metodoloji ile ilgili sistem kurulumunun gerçekleştirilmesidir. Bu aşamda, şirketin yapısına, kaynaklarına ve sahip olduğu potansiyele bağlı olarak en verimli sistem modeli geliştirilir. Bu sistemin kendi iç süreçleri ve diğer sistemlerle olan ilişkileri belirlenir ve sistemin hızlı, doğru, şeffaf ve tutarlı bir şekilde çalışması sağlanır. Bu aşamada, sistemin istenen şekilde çalışabilmesi için teknik altyapıda değişiklikler yapılabilir. Kurulan sistemle (örn; ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi) ilgili bir dokümantasyon yapısı oluşturulur, hazırlanacak dokümanların türü ve içeriği belirlenir. Hangi dokümanın neden, nasıl ve ne zaman hazırlandığı ile ilgili proje sorumlularına bilgilendirmeler yapılır ve hazırlık sürecinde kendilerine gerekli destek sağlanır.

5. Uygulama
Tüm hazırlıklar tamamlanıp sistem kurulumu gerçekleştikten sonra sistem devreye alınır ve bazı pilot uygulamalar yapılır. Bu aşamada sistem, şirket süreçlerinin tamamında değil, belirli bir bölümünde test edilir. Sistemin çalışması sürekli olarak takip edilir; eksiklikler ve iyileştirilmesi gereken noktalar tespit edilerek gerekli müdahaleler yapılır. Sistem performansının maksimuma ulaşması için belirli göstergelerden yararlanılır ve çeşitli ölçümler ve değerlendirmeler yapılır. Sistemin uygulanmasından en iyi sonuç alındığına karar verildiği zaman bir sonraki aşamaya geçilir.

6. Belgelendirme
ISO Belgesi almak için kuruluşumuzdan alacağınız danışmanlık hizmet sürecinin son adımına gelindiğinde şirket artık belgelendirme başvurusu yapacak olgunluğa erişmiş demektir. FMD Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri, şirketlere belgelendirme kuruluşu seçiminde de yardımcı olmaktadır. Belgelendirme başvurusunun yapılması ve devam eden süreçlerde de şirketlere destek olan FMD Danışmanlık, hedeflenen sertifikasyonun tamamlanmasına kadar şirketlerin yanında yer almaya devam etmektedir.