ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi
Mevsimine uygun olmayan sıcaklar, şiddetli yağmurlar, sessiz ama sonuçları çok ağır olan tehlike-kuraklık, kasırgalar küresel ısınmanın sonucu olarak karşımıza çıkmaya başladı ve sonrasında çok daha fazla ciddi sonuçlarla hayatlarımızı tehdit etmeye devam edecek. Bize ait olmayan bu dünyayı çocuklarımıza, yeni nesile zarar vermeden teslim etmek borcumuz. Bu konuda şüphesiz ki şirketlere de çok fazla sorumluluk düşmektedir. Kuruluşunuzdaki tüm faaliyetleri yasal mevzuata tam uyum sağlayarak, çevreye duyarlı, zarar vermeden gerçekleştirmek için çevre yönetim sistemi en faydalı ve güzel yönetim modelidir.
Çevrenin, toplum ve ekonomi arasında bir dengeyi sağlayacak şekilde, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılamayı tehlikeye atmadan, bugünün ihtiyaçlarını karşılamak için hayati öneme sahip olduğu için, sürdürülebilir kalkınma yaklaşım biçimi benimsenmiştir.
Bu durumlar kuruluşları, sürdürülebilirliğin çevre boyutuna katkı sağlamak amacıyla çevre yönetim sistemlerini uygulamak suretiyle çevre yönetimine sistematik bir yaklaşım benimsemeye itmiştir.
Kuruluşlara, çevreyi korumak ve sosyoekonomik ihtiyaçlarla denge içerisinde değişen çevre şartlarına tepki vermek için bir çerçeve sağlamaktır.
Bu standard, kuruluşların kendi yönetim sistemi için belirlediği amaçlanan çıktılarına ulaşmak için kuruluşlara şartlar belirler.
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, her türlü üretim sektöründe, ürünün ilk aşamasından tüketiciye sunulmasına kadar geçen her adımda çevresel etkilerin dikkate alınarak üretimin gerçekleştirilmesini sağlayan sistematik bir yaklaşımdır. ISO 14001, bir şirketin çevresel performansının kontrol edilmesi ve geliştirilmesi oluşumunu yani sürecini tanımlayan uluslararası bir standarttır.
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, her türlü üretim sektöründe, ürünün ilk aşamasından tüketiciye sunulmasına kadar geçen her adımda çevresel etkilerin dikkate alınarak üretimin gerçekleştirilmesini sağlayan sistematik bir yaklaşımdır. ISO 14001, bir şirketin çevresel performansının kontrol edilmesi ve geliştirilmesi oluşumunu yani sürecini tanımlayan uluslararası bir standarttır.
Çevre Yönetim Sisteminin Amacı
- Olumsuz çevresel etkilerin önlenmesi veya hafifletilmesi ile çevrenin korunması,
- Çevreye bırakılan atıkları azaltmak,
- Uluslar arası rekabette avantaj sağlamak,
- İşletmenin itibar ve pazar payını arttırmak,
- Maliyet kontrolünün geliştirilmesiyle masrafları azaltmak ve verimliliği arttırmak,
- Acil durumlara (deprem, yangın, sel vb.) ve kazalara karşı hazırlıklı bulunarak mesuliyetle sonuçlanan kaza vb. olayları minimuma indirmek,
- Kirliliği kaynaktan başlayarak kontrol altına almak ve azaltmak,
- Girdi malzemeleri ve enerji tasarrufu sağlamak,
- İzin ve yetki belgelerinin alınmasını kolaylaştırmak,
- Şirket faaliyetlerinin çevreye olan etkisi ve çevre riskleri belirlenerek kontrol edilebilir ve bu sayede çevreyi olumsuz etkileyen unsurlar azaltılır,
- Çevre etkilerinden kaynaklanan maliyetleri düşürmek,
- Çevreyle ilgili yasalara ve mevzuata uygun hale getirmek,
- Acil durumlarda meydana gelebilecek çevre etkilerini azaltmak veya tamamıyla ortadan kaldırmak,
- Yasal kurumlara karşı, mevzuat ve yönetmeliklere uyulduğu dökümante edilmiş çevre yönetim sistemi ve ISO 14001 Belgesi ile gösterilebilir,
- Gerek ulusal, gerekse uluslararası alanda tanınmışlık sağlayarak kuruluşa prestij kazandırmak,
- Şirket personeline verilen eğitimler sayesinde çalışanlarda çevre bilinci oluşturmak,
- Çevreye zarar vermeyen bir işletmede çalışmak, çalışanları motive eder,
- Tüketicinin çevreyle ilgili beklentilerine cevap vermek, bilinçli tüketicilere erişebilme ve onları kazanma şansı arttırmaktır.
ISO 14001 Standardı’ nı Kimler Uygulayabilir?
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Standardı, uluslararası ve ulusal piyasada kendine saygın bir yer tutmak isteyen kuruluşlar için neredeyse bir ürün ve hizmet pasaportu gibi algılanmaya başlamıştır. Standardı, başta endüstriyel kuruluşlar ve kamu kuruluşları olmak üzere, ürün ve hizmet sağlayan tüm kuruluşlar ve üreticiler uygulayabilir.