ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi

Güvenilir gıda tüketmek herkesin ortak beklentisidir. Üretiminizde, ham maddeden başlayarak müşteriye sunulan nihai gıda ürününüzün tüm faktörlerle birlikte denetlendiğini ve güvenle sunulduğunun garantisini veren yönetim sistemidir. Özellikle bu standarttaki en önemli faktör HACCP tir. (Hazard Analysis and Critical Control Points – Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları) HACCP ile birlikte olası tüm olumsuz faktörlerin önüne geçip güvenli üretimi sağladığınızı ispatlamış olursunuz.

Yaşamımızı sürdürebilmemiz adına gerekli olan temel ihtiyacımız şüphesiz ki gıdadır. En temel ihtiyacımız olan gıdayı güvenli tüketmek ise kaçınılmaz bir ihtiyaçtır.

ISO 22000 Gıda zincirinde yer alan kuruluşların, gıdanın tüketim anında güvenli olmasını sağlamak ve gıda güvenliğine yönelik olan tehditleri kontrol altına almak için gerekli şartları kapsayan bir yönetim sistemi standardıdır.

Uluslararası Standart Örgütü tarafından 01 Eylül 2005 tarihinde yayınlanan ISO 22000:2005 standardı Gıda Güvenliği yönetim sistemi olarak yayınlanan ilk uluslararası standarttır.

ISO 22000 Standardının temel yaklaşımlarından en önemlisi HACCP tir. (Hazard Analysis and Critical Control Points – Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları) Gıda zincirinde oluşması muhtemel tehlikelerin tespit edilerek önlenebilmesi, kabul edilebilir sınırlara indirilebilmesi, yada ortadan kaldırılabilmesi amacıyla kontrol uygulanılabilen bir noktadır.

ISO 22000 STANDARDININ ÖNEMİ VE UYGULAMA ALANLARI NELERDİR?

Yaşam standartlarının değişmesi tüketim alışkanlıklarımızı da etkilemiştir. Değişen tüketim alışkanlıklarımız beraberinde sağlıklı beslenmeyi doğurmuştur.

Bu noktada ISO 22000 Standardı günümüzde daha da önem kazanmıştır. Gıda zincirinde oluşması muhtemel tehlikelerin önlenmesi Güvenli gıdanın kapılarını açmıştır.

Peki ISO 22000 standardını kimler uygulayabilir ?

Direkt gıda üreticileri dışında, Perakendeciler, gıda servis operatörleri hazır yemek firmaları,Toptancılar,Otel, Restorantlar kısaca gıda zincirine doğrudan veya dolaylı biçimde dahil olan tüm kuruluşlar tarafından kullanılabilir:

ISO 22000 STANDARDININ SAĞLADIĞI FAYDALAR NELERDİR ?

  • Tüketicilerin gıda güvenliğine yönelik taleplerinin karşılanması,
  • Çalışanların hijyen ve gıda güvenliği konusunda bilinçlenmesi,
  • Gıda zehirlenmeleri risklerinin asgari düzeye indirilmesi,
  • Rekabetin güçlenmesi,
  • Maliyetlerin azalması,
  • Potansiyel tehlikelere karşı hazırlıklı olunması,
  • Resmi denetimlere karşı hazırlıklı olunması ve bu denetimlerin sıkıntısız atlatılması,
    olarak açıklanabilir.

ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemini Kimler Uygulayabilir?

ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemini yem üreticileri, birincil üreticiler, gıda işleyenler, taşıma ve depolama operatörleri, taşeronlar, perakende satış yerleri ve gıda servisleri (ekipman üreticileri, ambalaj materyali, temizlik ajanları, katkı ve bileşen üreticileri gibi ilgili kuruluşlar dahil) gıda zincirinde yer alan ve çalışan sayısı ne olursa olsun tüm kuruluşlar tarafından uygulanabilir.